Direktlänk till inlägg 6 januari 2013

Nu är vi tillbaka!!

Av Malin Brandin - 6 januari 2013 11:52

Det är så skönt att vara igång igen!!

Jag kan börja med att berätta att vi avslutade förra säsongen strålande bra! Vi debuterade i 1.05 och 1.10 och i första klassen kom vi 3:a och i 1.10 VANN vi   sjukt kul och Strumpan var hur duktigt som helst och bara flög genom banorna. Filmer ligger upp om ni vill titta.

Efter det så kom massa snö och blev riktigt kallt så vi kunde inte rida i paddocken och inte ta oss någonstans så Strumpan fick sin vintervila och under vilan blev hon vaccinerad och fick tänderna kollade.

Innan hon var hos tandläkaren var hon hård i handen och hängde otroligt mycket i bettet vissa dagar, vilket hon gjort hela tiden sen jag fick henne. Det visa sig att hon hade fel på tänderna.

En häst ska mala maten över hela tanden så tänderna hålls jämna men Strumpan malde/maler på ca 3/4 av tänderna längs in, så den yttersta delan fortsätter att växa och blir jätte vassa och av detta har hon fått sår i kinderna eftersom tänderna gått in i kinderna när hon tuggat. Hon har även gått ner för mycket i vikt vilket också kom från detta fick vi reda på, eftersom hon inte kunnat tugga ordentligt har hon svalt en del av maten otuggad. När tänderna var fixade fick hon vila tills såren i kinderna var helt läkta och när jag red henne första gången efter detta var hon som en helt annan häst att rida.

Trots vila i några veckor var hon så FIN och så lätt i handen, inte längre några 100 kilo i händerna    och det har varit så varje dag sen dess! Hela hon känns annorlunda att rida och ibland känns hon så pampig att rida att jag blir förvånad att jag har en så fin häst haha

Det är förståligt att det har gjort fuktansvärt ont i munnen på henne och att det har blivit värre när jag har ridit henne och hon haft ett bett i munnen. Det är så skönt att vi kommit på varför hon varit så som hon varit. Och att en sån sak kan påverka ridningen så otroligt mycket.

Jag har också valt att börja hoppa på ett pelham bett. Anledningen är att eftersom hon är så fin i munnen nu och blir så pigg när vi ska hoppa och ligger på lite så känns det dumt att behöva ta henne lite för hårt i munnen bara för hon tycker det är så kul. Så jag pratade med min tränare och kom fram till att vi skulle prova ett pelhem när jag hoppar och det gjorde vi och hon fungerade hur bra som helt på det! Hon väntar på mig nu istället för att bara gasa på mot hindret och jag tror det kommer gå riktigt bra med detta bettet, jag ska bara ha det när vi hoppar och kanske rider ut för då blir hon också väldigt laddad.

Jag tycker att det är dumt att rida på samma bett hela tiden om man känner att hästen börjat ligga på och att det blir lite dragkamp mellan häst och ryttare. Sen ska man inte skaffa ett starkare bett bara för man vill utan självklart ska man rida på ett så snällt bett som möjligt! Men i vårt fall så är Strumpan ganska känslig i munnen och får lätt skav i mungiporna om det blir lite tryck så därför valde vi ett pelhem så jag kan vara så lätt i handen som möjligt alltid.

 

Jag har även satt upp lite mål för våren 2013.

Jag ska rida stabila 1.10 runder på lokalatävlingar och sen börja tävla 1.10 regionalt. Inte heller glömma att tävla 1 meter för att det ska kännas lätt och boosta både mitt och Strumpan självförtroende!

Rida för dressyr tränare varannan vecka, ska provträna för Sara Rudqvist imorgon.

Kunna reglera galoppen i hoppningen och inte bara ha en häst som rusar fram och bestämmer tempot.

Rida klart efter ett hinder eller en bana. Innan när vi har hoppat så har vi hoppat över ett hinder och saktat av även och Strumpan varit spänd eller inte lyssnat men nu ska jag rida tills jag känner att Strumpan känns lösgjord, avspänd och lyssnar.

Oavsett rida med lätt hand!!! Adjö men dragkampen!

 

Dessa målen satte jag innan Strumpan sattes igång och troligen kommer de ändras lite och något komma till men i det stora hela är det detta jag ska satsa på våren 2013. Jag kan även säga att, av någon konstig anledning, är målet för året 2013 att starta 1.20 i alla fall 1.15 Blir nervös bara av att skriva det men av någon anledning känns det ganska natutligt att satsa på detta för kapaciteten finns och höjden 1.10 känns inte så högt egentligen och Strumpan hoppar det hur lätt som helst.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malin Brandin - 16 februari 2014 19:49

Horsebyday hästmassage   Känns hästen stel/spänd? Har hästen ändrat beteende? Är hästen ovillig att jobba? Är hästen skadad?   Massage hjälper till att hålla muskler, leder och ligament smidiga Massage hjälper konvalescens hästens mus...

Av Malin Brandin - 16 februari 2014 19:42

Nu är det nya tag!! Jag har tänkt om lite när det gäller bloggandet, jag kommer nu att skriva om hästmassage eftersom jag utbildar mig till hästmassör på ATS hästutbildningar. Jag kommer fortsätta skriva om lite trix och tips och saker jag tycker är ...

Av Malin Brandin - 17 februari 2013 19:09


Den 3 mars är det dags för första tävlingen hos Tågarpsortsens ryttarförening. Vi startar en 1.05 och en 1.10. 1.10 är en regional tävling, första gången och lite spänd. Är det någon större skillnad på regionala och lokala tävlingar/banor? Ska bli ...

Av Malin Brandin - 16 februari 2013 17:27

En väldigt snäll Birgitta Jönsson skrev och berättade att Strumpan avkomma Nick S finns till salu på hästnet. Någon som vet något om annonsen för jag lyckas inte hitta den! Eller vet något om Nick S? ...

Av Malin Brandin - 26 januari 2013 19:14

Både igår och idag har vi varit i ridhuset och ridit, igår var det dressyr och idag blev det lite markarbete. Igår jobba det på volterna och tränade på att flytta bakdelen på den öppna delen av volten, i skritt och trav går det super bra men i galopp...

Presentation

Jag utbildar mig till hästmassör på ATS hästutbildningar. Jag har kommit halvvägs i min utbildning och är certifierad hästmassör i augusti. Utbildningen innehåller en del hästpsykologi och grunden i sadelprovning.
Bloggen kommer innehålla information om

"Strumpan"

"Strumpan", Hot Menu heter hon egentligen är ett sto född 2000. Jag köpte henne i juni 2012 och är min första häst. När jag var och provred henne så var det kärlek vid första ögonkastet och visste att det var henne jag skulle ha!

 

 

 

Senaste inläggen

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards