Direktlänk till inlägg 22 oktober 2012

Stretching!?

Av Malin Brandin - 22 oktober 2012 18:50

Jag har funderat på om jag kanske ska börja stretcha Strumpan lite, vet inte hur mycket jag vågar göra på egen hand men har hittat några övningar som jag tycker ingår i hästens egna rörelsemönster och som borde kunna utföras utan att det kan skada hästen.

 

"Stretching är någonting man lär hästen. Man uppmuntrar hästen att släppa efter successivt. Tills den själv hjälper till med övningen. Det gäller att ha tålamod och inte ge upp! De flesta hästar uppskattar stretching och lär sig att tycka om det. Man ska inte tvinga hästen, den ska uppleva det som något positivt.

Hur länge man ska stretcha en muskel har diskuterats mycket. En amerikansk undersökning på hur lång tid muskeln behöver för att släppa efter, har visat att muskel inte behöver mer än 5-6 sek för att släppa. Istället är det viktigt att upprepa. Stretcha tre gånger istället för 30 sek. Hästen blir också mera samarbetsvillig när man jobbar i kortare stretchfrekvenser.

Stretcha inte en kall häst. Musklerna måste vara väl uppvärmda. Hästen ska ha rört sig i minst 20 minuter före stretching. Efter arbete är det bästa tillfället att strecha, dock inom 30 minuter efter avslutat arbete."


Stretchbild

Använd en morot och håll den mellan hästens framben. Försök att få hästen att ta moroten så nära marken som den kan. Musklerna i nacken och halsen och även ryggmusklerna stretchas.

Stretchbild

Använd en morot och håll den vid sidan av hästens armbåge. Både böjar- och sträckarmusklerna i nacke och hals stretchas. Hästen får inte hjälpa till i rörelsen genom att föra fram frambenen.

 

Stretchbild

Så småningom kan du hålla moroten vid hästens höft. Inte heller här får hästen ta något steg för att nå moroten.

 

 

 
 
Emelie

Emelie

23 oktober 2012 12:23

Sitter i samma funderingar! Vart lite förvånad när jag läste vad jag själv tänkt haha :) kul att fler vill börja med det :)

http://systrarnawester.blogg.se

Malin Brandin

23 oktober 2012 20:44

Jag tycker att det borde var en vettig sak att göra! :) bara svårt var man ska börja och lite rädd att göra fel. Har också börjat fundera massera Strumpan lite men tror jag börjar med stretcha :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malin Brandin - 16 februari 2014 19:49

Horsebyday hästmassage   Känns hästen stel/spänd? Har hästen ändrat beteende? Är hästen ovillig att jobba? Är hästen skadad?   Massage hjälper till att hålla muskler, leder och ligament smidiga Massage hjälper konvalescens hästens mus...

Av Malin Brandin - 16 februari 2014 19:42

Nu är det nya tag!! Jag har tänkt om lite när det gäller bloggandet, jag kommer nu att skriva om hästmassage eftersom jag utbildar mig till hästmassör på ATS hästutbildningar. Jag kommer fortsätta skriva om lite trix och tips och saker jag tycker är ...

Av Malin Brandin - 17 februari 2013 19:09


Den 3 mars är det dags för första tävlingen hos Tågarpsortsens ryttarförening. Vi startar en 1.05 och en 1.10. 1.10 är en regional tävling, första gången och lite spänd. Är det någon större skillnad på regionala och lokala tävlingar/banor? Ska bli ...

Av Malin Brandin - 16 februari 2013 17:27

En väldigt snäll Birgitta Jönsson skrev och berättade att Strumpan avkomma Nick S finns till salu på hästnet. Någon som vet något om annonsen för jag lyckas inte hitta den! Eller vet något om Nick S? ...

Av Malin Brandin - 26 januari 2013 19:14

Både igår och idag har vi varit i ridhuset och ridit, igår var det dressyr och idag blev det lite markarbete. Igår jobba det på volterna och tränade på att flytta bakdelen på den öppna delen av volten, i skritt och trav går det super bra men i galopp...

Presentation

Jag utbildar mig till hästmassör på ATS hästutbildningar. Jag har kommit halvvägs i min utbildning och är certifierad hästmassör i augusti. Utbildningen innehåller en del hästpsykologi och grunden i sadelprovning.
Bloggen kommer innehålla information om

"Strumpan"

"Strumpan", Hot Menu heter hon egentligen är ett sto född 2000. Jag köpte henne i juni 2012 och är min första häst. När jag var och provred henne så var det kärlek vid första ögonkastet och visste att det var henne jag skulle ha!

 

 

 

Senaste inläggen

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards